Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر راه و شهرسازی در پایان سفرش به چابهار و سواحل مکران از طرح توسعه بندر شهید بهشتی و بندر کلانتری بازدید کرد و از مدیرکل بنادر سیستان و بلوچستان قول شروع به کار پایانه مسافری دریای بندر کلانتری را گرفت. ۱۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۰ استانها سیستان و بلوچستان نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، وزیر راه و شهرسازی کشور که از چهارشنبه شب در سیستان و بلوچستان و سواحل مکران برای کلنگ زنی دو پروژه شهر جدید تیس و فرودگاه بین المللی در منطقه آزاد چابهار حضور یافته بود، در پایان سفرش به بندر شهید کلانتری و بهشتی رفت و از طرح توسعه فاز یک و فاز دو بندر شهید بهشتی نیز بازدید کرد، گفتنی از پایانه مسافر دریایی شهید کلانتری نیز با حضور وزیر راه افتتاح شده و از اواخر ماه آذر مسافرگیری اش انجام خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا بزرگ‌ترین ترمینال مسافری دریایی کشور از تعطیلی دوساله در می‌آید؟ + تصاویروزیر راه و شهرسازی: پروژه بزرگ‌راهی کریدور شمال به جنوب تکمیل می‌شود + فیلم

پایانه مسافرت دریایی بندر شهید کلانتری چابهار در محوطه‌ای به مساحت 10 هزار مترمربع و زیربنای 4000 مترمربع با ظرفیت پذیرش حداقل 600 مسافر ورودی و خروجی به صورت همزمان و 6 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری سازمان بنادر و دریانوردی به بهره‌برداری رسید و نخستین خط دریایی ایران-عمان نیز هم‌زمان با افتتاح این ترمینال راه‌اندازی شد؛ قرار بود خط دریایی چابهار-کراچی راه‌اندازی شود تا چابهار طلایه‌دار اشاعه فرهنگ مسافرت‌های دریایی باشد.

خط دریایی چابهار-مسقط هرچند در ابتدا با توجیه کامل اقتصادی برای جابه جایی حداقل بلوچ‌های دو طرف بیان می‌شد اما 4 ماه پس از راه‌اندازیش در فروردین 96 به‌دلیل آنچه توجیه‌ناپذیر بودن اقتصادی از سوی سرمایه‌‌گذار عنوان شد خوابید و خط چابهار-کراچی هم هرگز راه‌اندازی نشد. حالا در تقریبا 3 سالگی تعطیلی بزرگ‌ترین ترمینال مسافرت دریایی ایران، قرار است این ترمینال و خط‌های مسافری آن آذرماه فعال شود.

ظرفیت بندر چابهار به 11 میلیون تن در سال می‌رسد

در حاشیه این بازدید، بهروز آقایی، مدیرکل بنادر سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگارتسنیم گفت: فاز یک طرح توسعه چابهار به بهره‌برداری رسیده و تقریباً از سال 96 تا به امروز بیش از 70 شناور در بندر چابهار پهلو گرفته و خطوط لاینر در این بندر عملاً جانمایی شده است؛ تنها در هشت ماه گذشته بیش از 24 فروند لاینر در پهلو گرفته است.

این مقام مسئول در ادامه بیان داشت: در سه ماه گذشته هفت فروند شناور در بندر چابهار پهلوگیری کرده و انتقال کالاهای‌شان نیز به بندر و بارگیری شان نیز انجام شده است و ظرفیت این بندر با فازهای قبلی به 11 میلیون تن در سال می‌رسد.

وی در ادامه عنوان داشت: در حوزه اسکله‌ها نیز ما هیچ محدودیتی در خصوص پذیرش شناورها نداریم  و امروز به بهترین کیفیت و بدون هر گونه ریسکی این کار در بندر چابهار انجام می‌شود و عملاً این بندر سوپاپ اطمینان کلیه بنادر خلیج فارس خواهد بود.

آقایی در ادامه با اشاره به راه‌اندازی دوباره ترمینال مسافر دریایی بندر کلانتری بیان داشت: ترمینال بسیار پیشرفته ای در بندر چابهار بنا شده و این ترمینال به زودی به بهره‌برداری می‌رسد و تا پایان آذرماه از بندر چابهار به مقصد مسقط و در آینده نزدیک به بندر کراچی نیز راه‌اندازی خواهد شد.

این مقام مسئول در سوال تصمیم در زمینه ایجاد ترمینال پتروشیمی در بندر چابهار گفت: به روز رسانی قرارداد در دست اقدام است و بعد از بروزرسانی این صنعت نیز در بندر چابهار احداث و شکل‌گیری اش انجام خواهد شد و ما یکی از فعالیت هایی که در بندر چابهار انجام دادیم توافق نامه ایران، هند و افغانستان است که اپراتور هندی تا به امروز تقریباً 10 فروند شناور کالاهای هندوستان را به افغانستان از این طریق انتقال داده است و تقریبا بیش از 10 هزار تردد در جاده‌های استان ایجاد شده که در این قرارداد طرف هندی پیگیر است که بتوانیم قراداد را به صورت بلندمدت در بندر چابهار شکل بدهیم.

مدیرکل بنادر استان در سوال تصمیم درباره انتقال گندمهای وعده داده شده هند به افغانستان در ادامه گفت: در حال رایزنی هستیم تا 75 هزار تن گندم را از هند به افغانستان انتقال دهیم و کارهای آن در حال انجام است که تا انتهای امسال انشاالله می‌توانیم انتقال گندم را از هندوستان به افغانستان انجام دهیم.

به گزارش تسنیم، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی به همراه معاونان خود و هم‌چنین سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی حضرت خاتم به سواحل مکران سفر کردند، کلنگ آغاز شهر جدید تیس و فرودگاه بین‌المللی چابهار مهم‌ترین برنامه سفر است؛ فرودگاه بین‌المللی چابهار به پیمانکاری قرارگاه خاتم و کارفرمایی منطقه آزاد چابهار با 550 میلیارد تومان اعتبار از منابع داخلی این سازمان در مدت 24 ماه به‌بهره‌برداری می‌رسد.

انتهای پیام/395/ز

R7843/P1549/S6,65/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۹۳۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پردیس دریایی دانشگاه‌های مطرح کشور به هرمزگان منتقل می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر مهدی دوستی شامگاه چهارشنبه در نشست کارگروه توسعه دریا محور استان عدم وجود ارتباط بین سیستم‌های نرم‌افزاری دستگاه‌های مرتبط با اقتصاد دریا را مانعی پیش‌روی توسعه دریا محور دانست و اظهار کرد: لازم است با همکاری دستگاه‌های مختلف اتصال سیستم‌های نرم افزاری به هم محقق شود و الگویی متعارف در این حوزه تعریف شود.

وی با بیان اینکه کلان تصویر توسعه دریا محور در کشور هنوز شفاف نشده است، افزود: لازم است با استفاده از گروه‌های کارشناسی و مشاوران زبده و بین‌المللی پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های ناشناخته حوزه دریا که کشورهای دیگر به آن ورود کرده‌اند شناسایی شود.

دوستی ادامه داد: با توجه به اهمیت شناسایی زمینه‌های ارزش‌افزایی در دریا مدیران دستگاه‌های اجرایی مرتبط با حوزه دریا را مأمور کرده‌ایم تا در دو حوزه نقطه نظرات خود را اعلام کنند نخست موانع نرم‌افزاری موجود در حوزه کاری و اصلاحات مورد نیاز نرم افزاری و دوم آماده کردن طرح‌های توجیهی جذب سرمایه‌گذار در بخشی که متولی آن هستند.

استاندار هرمزگان تعریف توسعه را تمرکز بر روی مزیت‌های نسبی و تعریف زنجیره ارزش دانست و گفت: معتقد هستم اقتصاد مانند شیمی است و ما اگر محیط را بهبود ببخشیم فرآیند مدنظر اتفاق خواهد افتاد از این رو تمرکز ویژه‌ای روی بهبود محیط اقتصادی استان داشتیم و حاصل آن کسب رتبه نخست امنیت سرمایه گذاری کشور در سه فصل پیاپی و جذب ۷۱۲ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری بوده است.

وی خاطرنشان‌کرد: از میزان سرمایه‌گذاری‌های جذب شده در استان پروژه‌هایی به ارزش ۳۸۰ هزار میلیارد تومان آغاز شده است که بالای ۱۰ درصد پیشرفت دارد.

دوستی با اشاره اهمیت توجه به جزایر استان و تعریف اقدامات مرتبط با آن‌ها ذیل اقتصاد دریا محور گفت: اخیراً به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد داده‌ایم که توسعه دریا محور و جزایر سه گانه را در کتب درسی دانش‌آموزان درج کند

وی با اشاره به نشست اخیر استانداران با رئیس جمهور و طرح تأسیس پردیس دانشگاه‌های دریایی کشور در هرمزگان خاطرنشان‌کرد: این پیشنهاد با موافقت رئیس جمهور روبرو شد و در همان جلسه به وزیر علوم دستور دادند که ترتیب این امر داده شود از این رو ۱۸۰۰ هکتار زمین در شهر جدید خلیج‌فارس به عنوان محدوده آموزشی در نظر گرفته‌ایم تا پردیس دانشکده‌های دریایی کشور در آن جا مستقر شوند.

کد خبر 6100938

دیگر خبرها

  • تعطیل شدن پایانه قدیم شرق تهران تا پاییز سال جاری
  • پردیس دریایی دانشگاه‌های مطرح کشور به هرمزگان منتقل می‌شود
  • پایانه قدیم شرق تهران نعطیل می‌شود/ جزییات
  • پایان کار پایانه شرق در تهرانپارس تا پاییز/ پایانه جدید خرداد افتتاح می‌شود
  • پایانه جدید شرق خردادماه افتتاح می‌شود
  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • بیش از ۲۳۹ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری غیردولتی در بنادر کشور تحقق یافت
  • ماموریت در نیمکره جنوب زمین
  • لزوم جمع آوری پایانه قدیم شرق در کوتاه‌ترین زمان ممکن